Film ‘Een doodnormale zaak’ bij RTL late night en vanaf vandaag in de bioscoop

De waarheid over de tabaksindustrie

Geld verdienen ten koste van 20.000 doden per jaar

Den Haag – 12 Januari 2017 – “Ik ben ongelukkig met mijn werk, net als de meesten hier trouwens, maar dat feit proberen we ontzettend te negeren.” Zo begint de speech van een manager bij een tabaksfabriek op een alledaags afscheidsfeestje van een collega. Het is de openingsscène van een korte film die aandacht vraagt voor de absurditeit van het bestaan van de tabaksindustrie. De korte film ‘Een doodnormale zaak’ is vanaf vandaag als voorfilm te zien in alle bioscopen in Nederland.

 

 

“Wat als mensen in de tabaksindustrie hardop de waarheid zouden zeggen…” Dat is wat er gebeurt in een korte film met de naam: ‘Een doodnormale zaak’. In deze film maken medewerkers van de tabaksindustrie grappen met elkaar over tabaksdoden en verslaafde kinderen, alsof het een doodnormale zaak is. Het doel van de film is om mensen wakker te schudden ten aanzien van de werkwijze van de tabaksindustrie. Een industrie die veel geld verdient aan een zeer verslavend en ziekmakend product, ten koste van 20.000 doden per jaar in Nederland. En ten koste van 100 nieuwe verslaafde kinderen per dag. Het roken van tabak is doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Misleid zonder het te weten

De film is bedacht en gemaakt door Wefilm, in opdracht van Stivoro, de stichting die zich meer dan veertig jaar lang heeft ingezet voor tabaksontmoediging. De film is onderdeel van het nalatenschap van Stivoro en bedoeld als een steun in de rug voor alle mensen en organisaties die zich dagelijks inzetten voor een rookvrij Nederland. “Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat veel Nederlanders inmiddels wel weten dat roken ongezond is, maar niet hoe ze misleid worden door de tabaksindustrie”, zegt Bas Welling, directeur van Wefilm. “Daarom hebben we er in deze film voor gekozen om het conceptueel om te draaien: hoe zou een willekeurige vrijdagmiddagborrel bij een tabaksfabrikant zijn, als iedereen hardop de waarheid zou zeggen? We hopen dat deze waarheid de ogen van veel Nederlanders gaat openen.”.

Het mag allemaal gewoon

Gerrit Jan van Otterloo, voorzitter Stivoro, benadrukt hoe scheef de norm is: Wie zich verdiept in de tabaksindustrie merkt pas hoe absurd het is dat deze industrie nog bestaat. Als een pakje kruidenmix of een waterkoker niet geheel aan de veiligheidseisen voldoet, wordt een massale terughaalactie op touw gezet. Terwijl de tabaksindustrie gewoon doorgaat met het produceren en verkopen van een product, dat meer dan de helft van de gebruikers ernstig ziek maakt en doodt. Er heerst over sigaretten blijkbaar een andere maatschappelijke norm.” Het doel van de film is om ervoor te zorgen dat die norm wordt bijgesteld en de tabaksindustrie niet langer als een normale industrie wordt gezien en behandeld.